Over strategieën en computersoftware

De "altijd"-strategie.

Meer dan de helft van degenen die in opties handelen zijn zgn. "altijd" handelaars. "Ik schrijf altijd gedekt calls", "Ik lap (=verkoop) altijd straddles", of "Ik koop altijd lange, out-of-the-money calls." Dit soort "altijd"-strategieën zie je ook terug in andere speculatieve markten. Wie kent niet het adagium: onroerend goed stijgt "altijd" in waarde?


Het probleem met het begrip "altijd" echter is dat dit slechts in twee gevallen geldt: de belastingdienst heeft altijd gelijk en je gaat altijd een keer dood. Meer in het algemeen kun je zeggen dat handelaren die "gedwongen" zijn om zgn. "altijd"-posities in te nemen - hetzij door (gebrek aan) intelligentie of karakter, of misschien door slechte wet- en regelgeving die het gebruik van opties in bijvoorbeeld een vermogensportfolio limiteert tot slechts bepaalde strategieën - maar beter weg kunnen blijven van opties.

 

Wees flexibel

Soms is een optie een goede koop of verkoop. Soms moet je lang kopen (long buy) en kort verkopen (short sell), en soms juist omgekeerd.

Handelen in opties, zonder dat je de mogelijkheid en flexibiliteit hebt om verschillende optiestrategieën te gebruiken die passen bij verschillende marktomstandigheden, zal je op de lange duur gewoon geld kosten.

 

Koop een computerprogramma, die je adviezen geeft.

 Sommige optiehandelaren hebben een blind geloof in optiemodellen (bijv. Black & Scholes), of computersoftware of in allebei. Geïntimideerd door prachtige software en wiskundige analyse, voelen deze handelaren zich dom en stellen daarom een groot vertrouwen in de kwaliteiten van de softwaremakers. Alsof het maken van mooie software en wiskunde een garantie vormen voor het verdienen van geld met opties.

 

Het verlangen van een optiehandelaar naar een externe, almachtige, mystieke bron van wijsheid - het wiskunde/computer model - is niets anders dan de wens die de oude Grieken al hadden om de toekomst de kunnen voorspellen door de ingewanden van dode vogeltjes te bestuderen of het orakel van Delphi te raadplegen.

 

Aan de andere kant zijn er diegenen die het prachtig vinden om met computers te spelen en over wiskundige problemen na te denken. Dat soort mensen besteedt veel tijd aan het praten en denken over vragen als: "Beschrijft de poissonverdeling het prijsgedrag van vreemde valuta beter of slechter dan de standaard normale verdeling?". Het gevolg hiervan is, dat als iemand al in staat zou zijn om deze vraag met zekerheid te beantwoorden, dit een uiterst belangrijke doorbraak zou betekenen op het gebied van berekening van de juiste "theoretische" waarde.


Maar de gebruikelijke foutmarges die in werkelijkheid in acht moeten worden genomen bij het schatten van de input variabelen van het optiemodel - denk hierbij met name aan de volatiliteit – zorgen voor grotere verschillen in het "juiste" antwoord dan een aanname omtrent een kansverdeling. Dit soort vraagstukken zijn leuk en interessant om mee te spelen op congressen voor academici en op door beurzen gesponsorde symposia waar er geen echt geld op het spel staat. Maar in de optiehandel kost een naïef geloof in computer/wiskunde modellen bijna altijd geld.


(met toestemming overgenomen en gewijzigd van www.eengoedebelegging.nl)


Beleggen met Opties


Naar Beleggingstips


Hoe zet ik een eigen internet business op? In 14 gratis lessen leert u de beginselen.

Ontdek door het e-book Winstgevend Beleggen met de Iron Condor Methode hoe je 6,4% rendement per maand kunt maken.
Geld verdienen wil iedereen. Maar hoe? Het antwoord vind je op "Passief Inkomen in 10 lessen " .