Speeders

Let op! Speeders zijn alleen geschikt voor de ervaren derivatenbelegger.


Wat zijn speeders? Het bijzondere aan een speeder is dat de koersbeweging van het onderliggende aandeel, de valuta of de index wordt versterkt; zowel bij een stijging als bij een daling van de koers van de onderliggende waarde. Dit principe staat bekend als de hefboomwerking. Dat betekent dat kleine procentuele veranderingen in een onderliggende waarde resulteren in hogere procentuele veranderingen in de waarde van de speeder.

Verschil tussen Turbo en Speeder

Er is weinig verschil tussen een speeder en een turbo. De turbo is uitgegeven door de ABN AMRO bank en de speeder door de Duitse Commerzbank en Citigroup.


Zowel speeder als turbo zijn instrumenten waarbij de uitgevende bank het grootste deel van de onderliggende waarde financiert. ABN AMRO hanteert bij de turbo een winstmarge van 1,5% terwijl dat bij de Commerzbank voor de speeder volgens hun opgave 2 à 2,5% is.


Speeders CITI

Voor een brochure over de speeders van Citi klik je hier. Voor een presentatie klik je hier. Zie verder op deze pagina de actuele koersen van de Citi speeders en limit speeders.


Speeders Commerzbank

Ook bestaat er voor dezelfde onderliggende waarde een verschil in de spread. Het heeft daarom zin bij een actie om bij dezelfde onderliggende waarde deze spreads met elkaar te vergelijken. Bij het stoploss niveau blijkt verder dat Commerzbank met zijn speeder dichter bij het financieringsniveau ligt. Hierdoor wordt een grotere hefboom mogelijk.

Bij de stoploss afwikkeling is er dan sprake van een kleinere restwaarde. Momenteel zijn er veel meer turbo’s beschikbaar dan speeders, maar dit verschil wordt steeds kleiner.

Je kunt hier de brochure van speeders van de Commerzbank downloaden. Zie hier de actuele koersen van de Commerzbank speeders.


Nut Speeders

Omdat je kunt inspelen op zowel een stijging als een daling van onderliggende waarden zoals aandelen en indices, kun je Speeders en Limited Speeders ook gebruiken om je beleggingen te beschermen tegen een daling.


De Commerzbank brengt naast de standaard speeder nog twee varianten:


De BEST speeder.

Bij de BEST (Barrier Equal STrike) speeder is de stoploss gelijk aan het financieringsniveau. Als de onderliggende waarde door het stoploss niveau zakt blijft er bij de afwikkeling geen restwaarde over. Door dit gelijktrekken is een zeer grote hefboom mogelijk.

Indien de stoploss wordt doorbroken wordt de onderliggende waarde direct afgewikkeld om risico voor de Commerzbank te minimaliseren. Best speeders zijn daarom alleen verkrijgbaar op onderliggende waarden waarin een continu handel plaatsvindt, zoals bij de dollar en goud.


De Quanto speeder

De tweede variant is de Quanto speeder. Hierbij loopt de handelaar geen valutarisico op de onderliggende waarde.


Ik zet de voordelen en nadelen van zowel speeder nog even op en rijtje. Deze zijn gelijk aan die voor de turbo.

 

Voordelen van speeders zijn:

- Je kunt snel profiteren van koersstijgingen en koersdalingen.

- Je kunt met kleine bedragen instappen.

- Vanwege het hefboomeffect zijn de winstmogelijkheden vele malen groter dan wanneer je direct de onderliggende waarde aankoopt.

- Je kunt wereldwijd eigenlijk in alles handelen. Aandelen, obligaties, indices, valuta, grondstoffen en edelmetalen.

 

Nadelen van speeders zijn:

- Het is duidelijk dat je met deze beleggingen veel meer risico loopt dan in rechtstreekse beleggingen.

- Je loopt de kans je totale inzet te verliezen.

- Je moet veel tijd steken in het dagelijks volgen van de koersontwikkeling.

- Deze beleggingsvorm is alleen geschikt voor ervaren en actieve beleggers die hun emoties de baas zijn.

 

In Duitsland bestaan speeders sinds 2002 en wordt er dagelijks voor ruim 80 miljoen euro in gehandeld. Commerzbank heeft de speeder in Duitsland uitgegeven als "Turbo Zertifikate".


Naar Beleggingstips


Ontdek door het e-book Winstgevend Beleggen met de Iron Condor Methode hoe je 6,4% rendement per maand kunt maken.
Geld verdienen wil iedereen. Maar hoe? Het antwoord vind je op "Passief Inkomen in 10 lessen " .
Hoe zet ik een eigen internet business op? In 14 gratis lessen leert u de beginselen.