Beperk het aantal aandelen

Misschien een vreemde tip want  in de beleggingswereld wordt meestal een goede spreiding in meerdere fondsen geadviseerd. De theorie zegt dat  mee- en tegenvallers elkaar dan in evenwicht houden. Als dat waar is dan kun je beter  al je geld meteen in een goed beleggingsfonds steken. En dat is nu juist niet de bedoeling want je wilt immers zelf beleggen. Toch?
Bedrijven onderzoeken

Het voordeel van een beperkt aantal aandelen is dat je niet zo veel werk hebt met het nakijken van de koersen. Bovendien heb je dan meer tijd om je een beetje te verdiepen in die bedrijven. Wat doen ze? Wat is hun markt? Hoe zijn ze gefinancierd? Wat is hun valutarisico? Enzovoort. Je hoeft er helemaal geen expert in te worden, maar het is nuttig als je er wat van af weet.

Een aandeel dat 10 staat en naar 11 stijgt lijkt niet erg opwindend, maar de stijging is wel 10%.

 

Pak je winst bij fluctuaties

Bij specialisering op een beperkt aantal fondsen kun je gemakkelijker korte fluctuaties uitbuiten. Je hebt immers kennis over dat fonds opgedaan, dus je weet bij welke marktomstandigheden fluctuaties kunnen optreden. Je kunt dan na een korte hausse verkopen en een tijdje later goedkoper terugkopen. Je kunt ook het ene fonds kopen als je vindt dat het toch wel erg goedkoop begint te worden, waarbij je het geld haalt uit een ander fonds (van de beperkte groep die je bijhoudt), waarvan de koers volgens jouw mening al behoorlijk ver gestegen is.


Geld verdienen met Opties


Voordelen van specialisatie

De spreiding moet je ook niet lukraak in gelijke delen doen. Steek gerust meer geld in een aandeel, waarvan je zeer sterk gelooft dat de koers een goede kans maakt. Je zult bij zo'n specialisatie op een beperkt aantal aandelen vaststellen, dat op de duur zelfs het bijhouden op een vel papier van het koersverloop overbodig wordt: immers, je kunt de koersen wel dromen en je weet uit het hoofd ongeveer de hoogte- en laagtepunten van de laatste koersfluctuaties.

Volgens mijn ervaring heb je aan ongeveer vijf verschillende fondsen genoeg. Ben je een grotere belegger (€100.000 tot €300.000) doe het dan met ongeveer 10 fondsen.

 

Door die beperking zijn de bedragen per aandeel ook groter en tikken de winsten harder aan. Met een teveel gespreide portefeuille kun je ook bij een gunstige koersontwikkeling voor een bepaald fonds altijd nog maar weinig winst binnenhalen door het geringe aantal stuks in je bezit.

Ik huldig dus de opvatting, dat je je op een beperkt aantal fondsen moet specialiseren - van hen volg je alle koersbewegingen en berichten nauwlettend, zodat je een gevoel voor de mogelijkheden krijgt.


Naar Beleggingstips


Hoe zet ik een eigen internet business op? In 14 gratis lessen leert u de beginselen.

Ontdek door het e-book Winstgevend Beleggen met de Iron Condor Methode hoe je 6,4% rendement per maand kunt maken.
Geld verdienen wil iedereen. Maar hoe? Het antwoord vind je op "Passief Inkomen in 10 lessen " .